Vanaf 1 januari 2021 is het voor elke verkrijging van een onroerende zaak verplicht om aangifte overdrachtsbelasting te doen. Dus ook als er een beroep wordt gedaan op een vrijstelling.
Veelal zal de notaris een overdrachtsakte opmaken en ook de aangifte overdrachtsbelasting verzorgen. Bij overdrachten van onroerend goed waarbij geen notaris wordt ingeschakeld maar wel overdrachtsbelasting dient te worden betaald of een vrijstelling van toepassing dient u zelf binnen een maand na de overdracht aangifte overdrachtsbelasting te doen of te laten verzorgen.
Voorbeelden van overdrachten waarbij niet altijd een notaris benodigd is:
- Verkrijging van de economische eigendom van een onroerende zaak
- Overdracht onderneming met onroerende zaak aan kinderen
- Inbreng van een onroerende zaak in een maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap
Voor het doen van aangifte overdrachtsbelasting dient u een aangifteformulier overdrachtsbelasting aan te vragen bij de BelastingTelefoon. Bij overdracht van economisch eigendom van een onroerende zaak dient degene die het economisch eigendom overdraagt dit binnen 2 weken te melden aan de belastingdienst. Hiervoor dient een meldingsformulier overdrachtsbelasting te worden aangevraagd bij de BelastingTelefoon.
Indien u geen of te laat aangifte overdrachtsbelasting doet dan legt de belastingdienst een verzuimboete op. De boete kan oplopen tot maximaal € 5.514.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen neem dan gerust contact met ons op! Brouwers voorziet u namelijk graag van antwoord en advies! Contact opnemen kan via info@brouwers.nl of telefonisch op 038- 851 52 00.
Gerelateerde artikelen
Toon allesWet herziening partneralimentatie
De Eerst Kamer heeft op 21 mei 2019 het wetsvoorstel herziening partner alimentatie aangenomen. Deze wet treedt waarschijnlijk met ingang van 1 januari 2020...