Overstappen naar een BV

Bent u evenals veel andere ondernemers begonnen als eenmanszaak of VOF? Grote kans dat u na verloop van tijd tegen de vraag aanloopt of het niet aantrekkelijker is om over te stappen naar een Besloten Vennootschap. Hoewel dit in veel gevallen ook daadwerkelijk de juiste keuze blijkt te zijn is de transitie richting een BV alles behalve simpel. Vandaar dat wij u in dit artikel graag op de hoogte brengen van de kansen en bedreigingen die u ongetwijfeld tegenkomt wanneer u gaat overstappen naar een BV.

Wat is een Besloten Vennootschap?

De BV staat voor de rechtsvorm waarbij het bedrijf als volledige rechtspersoon wordt gezien. Hierbij kan de rechtspersoon ook zelf verplichtingen aangaan. Als gevolg hiervan is de oprichter van de BV niet persoonlijk aansprakelijk wanneer er schulden ontstaan.

Mede door deze beperkte aansprakelijkheid is de Besloten Vennootschap een van de meest gekozen rechtsvormen bij het oprichten van een bedrijf. Enkel wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur kunnen de bestuurders van de BV persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Verder kenmerkt een BV zich door het feit dat de aandelen worden verdeeld onder een besloten groep van aandeelhouders. De aandelen staan dus op naam en kunnen daardoor niet vrij verhandeld worden. Tot slot mogen de aandeelhouders kiezen of zij zelf leiding willen geven aan het bedrijf of dat zij hier een bestuur voor aan willen stellen.

Overstappen van eenmanszaak naar BV

De eenmanszaak is een zeer populaire rechtsvorm om uw onderneming mee te starten. Het is immers relatief eenvoudig, snel en goedkoop om zo uw onderneming op te richten. Echter blijft de eenmanszaak niet voor altijd de ideale rechtsvorm. Zeker wanneer uw onderneming gaat groeien en de omzet begint te stijgen.

Het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak en een BV zit in de rechtspersoonlijkheid. Anders dan bij een BV bent u bij een eenmanszaak namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor alles wat er in het bedrijf gebeurt. Er wordt dan ook geen onderscheid gemaakt tussen de ondernemer en het bedrijf.

Wanneer uw onderneming er klaar voor is om over te gaan naar een Besloten Vennootschap hangt af van de situatie waarin u zit. Over het algemeen is het verstandig om over te stappen naar een BV wanneer:

  • Wanneer u steeds meer en grotere risico’s aangaat. Denk bijvoorbeeld aan langdurige contracten, internationaal zaken doen en het aangaan van voorfinancieringen;
  • Wanneer uw omzet groeit tot boven de €100.000,-. Dan verliest u als eenmanszaak namelijk het recht op de aftrekposten uit box 1;
  • Wanneer u graag extern kapitaal of investeerders aan wilt trekken. Een BV bestaat namelijk uit aandelen, een eenmanszaak niet;
  • Wanneer u de continuïteit van uw bedrijf bij arbeidsongeschiktheid en overlijden wilt garanderen;
  • Wanneer u het imago van uw onderneming extra kracht bij wilt zetten om zo formeler over te komen richting opdrachtgevers.
  • Wanneer u gebruik wilt maken van fiscale voordelen bij een eventuele verkoop of overlijden.

Zo ziet u dat er veel verschillende redenen zijn op basis waarvan u voor een BV kunt kiezen.

De daadwerkelijke overgang naar een BV

De acties die er voor nodig zijn om ook daadwerkelijk uw eigen BV op te richten zijn veelal afhankelijk van de fiscale gevolgen die deze overstap tot gevolg heeft. In de meest eenvoudige variant gaat het overstappen naar een BV redelijk snel. U bent dan enkel een bepaald bedrag aan belasting verschuldigd voor het overdragen van uw onderneming.

Dit bedrag is onder andere afhankelijk van de meerwaarde van uw onderneming en het feit of u al een fiscale oudedagsreserve heeft opgebouwd of niet. Afhankelijk van de geldende fiscale regelingen binnen uw branche kan deze betalingsverplichting uitgesteld worden naar de toekomst.

Daarnaast zijn er met name praktische zaken die u dient te regelen voor de overgang naar de BV afgerond kan worden. Zo dient u onder andere het volgende te regelen:

  • Informeer uw personeel, leveranciers en andere zakenpartners over het feit dat u overgaat op een BV;
  • Lopende contracten en andere overeenkomsten dienen herzien te worden;
  • Pas op al uw bedrijfsuitingen de bedrijfsgegevens van de onderneming aan;
  • De algemene voorwaarden dienen gewijzigd te worden;
  • Er moet ingeschat worden of lopende en benodigde vergunningen overgedragen kunnen worden aan een BV;
  • De kentekens van bedrijfsvoertuigen moeten overgeschreven worden.

Verder is het verstandig om de overstap naar een BV aan het begin van het jaar te plannen. Zo voorkomt u namelijk een gebroken boekjaar in uw administratie.

Tot slot heeft u voor het overstappen naar een BV altijd een notaris nodig. Hoewel de oprichting van de BV eenvoudig en snel online te regelen is, zijn er een aantal zaken die meer aandacht vereisen. Denk bijvoorbeeld aan het overdragen van de onderneming zelf, vastgoed en andere zaken.

Vragen of interesse in persoonlijke begeleiding?

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend advies over het overstappen naar een BV? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Ondernemen in de Europese Economische Ruimte

De Europese Economische Ruimte, beter bekend als de EER, bestaat uit alle landen van de Europese Unie inclusief Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Binnen deze...

Gewijzigde openingstijden

In verband met Hemelvaart is onze bereikbaarheid op onderstaande dagen gewijzigd, vanaf maandag 30 mei zijn we u graag weer van dienst; Donderdag 26...

Het UBO-register is een feit

Vanaf 27 september jl. bestaat de verplichting voor vennootschappen en andere juridische entiteiten om UBO-informatie te registreren in het UBO-register. Door dit register wordt...