Overdrachtsbelasting, alles wat u moet weten

Staat u op het punt om een onroerende zaak te kopen of over te nemen? U dient dan overdrachtsbelasting af te dragen. Brouwers vertelt u graag meer hier over! Wij beschikken over extensieve kennis en jarenlange ervaring op het gebied van overdrachtsbelasting. In onderstaand artikel geven we u graag een uitgebreide toelichting!

Wanneer moet ik overdrachtsbelasting afdragen?

Bij de aankoop of overname van een pand, woning of stuk grond dient u overdrachtsbelasting te betalen. Maar er zijn ook andere zaken waarover u overdrachtsbelasting moet afdragen wanneer u hier eigenaar van wordt, namelijk:

  • Rechten op onroerende zaken, denk hierbij aan:
  • Opstalrecht: met het opstalrecht mag u bouwen, werken of beplanten op andermans grond, zonder dat diegene eigenaar wordt van wat u bouwt.
  • Erfpachtrecht: met het erfpachtrecht mag u gebruik maken van de grond waar uw pand staat, zonder dat u eigenaar wordt van deze grond.
  • Aandelen in een nv of bv, welke grotendeels bestaan uit onroerende zaken. Dit worden ook wel onroerendezaakrechtspersonen genoemd.
  • Het recht op gebruik van gemeenschappelijke ruimten binnen een bewonersvereniging, bijvoorbeeld de gedeelde tuin van een appartementencomplex.

Startersvrijstelling

Er zijn echter ook enkele situaties waarin u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Eén van deze situaties is de startersvrijstelling; de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jonge woningkopers. U heeft recht op een startersvrijstelling in de volgende situaties:

  • U koopt een woning na 1 januari 2021 die u zelf gaat bewonen. Hiervoor dient u bij het tekenen van de notariële akte tussen de 18 en 35 te zijn. Ook mag de woningwaarde niet hoger zijn dan € 000, wanneer de overdracht na 31 maart 2021 plaatsvindt. Hiervoor geldt de overdrachtsdatum waarop bij de notaris is getekend, niet die van de koopovereenkomst. Ten slotte mag u niet eerder een beroep gedaan hebben op de startersvrijstelling.
  • U voert eerst verbouwingswerkzaamheden uit, voordat u het huis gaat bewonen.
  • Wanneer u een pand koopt en een deel van het pand gaat verhuren, betaalt u overdrachtsbelasting over dat deel. Wanneer u slechts 10 procent van de woning verhuurt en de overige 90 procent zelf bewoont, hoeft u geen overdrachtsbelasting af te staan.
  • Wanneer de woning onderdeel is van een bedrijfspand, en u gaat het woongedeelte zelf bewonen, dan betaalt u alleen overdrachtsbelasting over de waarde van het bedrijfsdeel. Daarbij geldt alsnog dat de waarde van het woongedeelte niet hoger mag zijn dan €000.

U bent niet verplicht om gebruik te maken van de startersvrijstelling. U kunt deze ´´bewaren´´ voor de aankoop van een volgende woning. U betaalt dan het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van 2 procent.

Andere situaties waarin u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen

Er zijn nog meer scenario’s waarbij u recht heeft op vrijstelling van overdrachtsbelasting:

  • Wanneer u zowel overdrachts- als omzetbelasting moet betalen
  • Bij verdeling van onroerend goed tussen samenwoners
  • U koopt een stuk grond of landgoed
  • U neemt een bedrijf over van een familielid
  • U zet uw onderneming om in een nv of bv
  • U koopt landbouwgrond of natuurgrond
  • Er is sprake van overmacht, bijvoorbeeld door stedelijke herstructurering.

Hoe moet ik overdrachtsbelasting betalen?

De manier waarop u de overdrachtsbelasting afdraagt, is afhankelijk van de wijze waarop u de eigenaar van het desbetreffende onroerend goed bent geworden. Daarbij wordt gekeken of u een notariële akte heeft laten opmaken.

U heeft wel een notariële akte laten opmaken

Wanneer u een notariële akte heeft laten opmaken, hoeft u verder geen actie te ondernemen. Uw notaris handelt de aangifte dan af en draagt namens u de overdrachtsbelasting af, indien u dat moet.

U heeft geen notariële akte laten opmaken

Indien u geen notaris voor het opmaken van de akte heeft ingeschakeld, moet u zelf de aangifte overdrachtsbelasting doen. Dit dient gedaan te worden binnen 1 maand nadat u officieel eigenaar bent. Het aangifteformulier kunt u opvragen bij de BelastingTelefoon.

Koop van een onroerende zaak binnen 6 maanden na vorige koop

Wanneer u een onroerende zaak koopt waarvan de verkoper minder dan 6 maanden terug de eigenaar werd, wordt de waarde van de onroerende zaak vermindert met het schuldbedrag van de vorige verkoper. Dit geldt als:

  • De verkoper nog overdrachtsbelasting dient af te dragen of;
  • De verkoper nog omzetbelasting dient af te dragen

Schenkbelasting

Het is ook mogelijk dat u zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting moet betalen, zoals in de volgende gevallen:

  • U krijgt het eigendom over een onroerende zaak doordat deze aan u geschonken wordt
  • Het bedrag dat u voor een onroerende zaak betaalt strookt niet met het economisch verkeer van de onroerende zaak. U betaalt dan schenkbelasting over het verschil tussen de reële waarde en het koopbedrag
  • De aankoopsom van een onroerende zaak wordt u gedeeltelijk kwijtgescholden

De overdrachtsbelasting wordt verrekend met de schenkbelasting, aangezien u eerder al overdrachtsbelasting betaald heeft over het bedrag waar u nu schenkbelasting over moet betalen.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over alle zaken omtrent overdrachtsbelasting? Neem gerust contact met ons op! De specialisten van Brouwers helpen u graag verder. U kunt ons telefonisch bereiken op 038- 851 52 00 of via info@brouwers.nl.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Afbouwen fiscale maatregelen in steunpakket 3.0

Voor vele bedrijven hebben wij ondersteuning mogen bieden bij de eerste twee steunpakketten vanuit de overheid. Hierbij brengen wij u op de hoogte van...

Door de ogen van een stagiaire bij Brouwers

Mijn naam is Kimberley ter Veer, 22 jaar en ik woon in Epe. De afgelopen vijf maanden heb ik met plezier stage mogen lopen...

FiscKwartaal(tje) oktober 2018

Het nieuwe FiscKwartaal(tje) is uit met tips voor de ondernemer, de DGA en werkgevers en werknemers. In deze nieuwe uitgave komt u meer te...