Woont en werkt u in Nederland, maar levert u ook goederen en diensten aan klanten in Duitsland? Dan heeft dit gevolgen voor uw btw aangiften in beide landen. Hier gelden namelijk specifieke regels voor. Twijfelt u welke dit precies zijn en hoe u zich hier aan dient te houden? Lees dan snel verder in het onderstaande artikel, wij vertellen u namelijk graag meer over Duitse én Nederlandse btw wanneer u over de grens onderneemt.
Verschillende scenario’s
Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende scenario’s mogelijk welke de wijze waarop u btw in rekening dient te brengen én betalen doen verschillen. Hieronder lichten wij deze verschillende scenario’s dan ook zo uitgebreid mogelijk aan u toe.
Uw onderneming is in Nederland gevestigd
Wanneer uw onderneming in Nederland gevestigd is en u geen vaste locatie in Duitsland bezit, dan geldt het volgende voor u.
U levert goederen aan klanten in Duitsland
Wanneer u goederen levert aan klanten in Duitsland, dan dient u het 0% tarief toe te passen. U dient dan wel aan te kunnen tonen dat u de goederen levert aan afnemers die btw aangifte doen.
U levert diensten aan klanten in Duitsland
Wanneer u diensten levert aan Duitse klanten, dan verlegt u de btw naar de klant. Hiermee is de dienst dus belast in Duitsland en daarmee berekent de afnemer zelf de btw om deze vervolgens te betalen in Duitsland. Dit noemen we ook wel een intracommunautaire dienst.
Let op: Uw Duitse klanten dienen over een btw-identificatienummer te beschikken
U levert diensten aan Duitse klanten die GEEN btw aangifte doen
Levert u diensten aan particulieren of andere Duitse klanten die geen btw aangifte doen? Dan brengt u Nederlandse btw in rekening. Afhankelijk van het product bedraagt deze 9 of 21%.
U levert goederen aan Duitse klanten die GEEN btw aangifte doen
Levert u goederen aan Duitse klanten die geen btw aangifte doen, bijvoorbeeld particulieren? In dat geval brengt u de geldende Duitse btw in rekening en doet u hier ook in Duitsland aangifte van. Echter geldt voor deze regeling ook een uitzondering. U mag namelijk tot een bepaald drempelbedrag ook Nederlandse btw in rekening brengen. Voor 2021 is dit drempelbedrag €100.000, dit werkt tevens beide kanten op.
Uw onderneming is in Duitsland gevestigd
Wanneer uw onderneming in Duitsland gevestigd is, is het op het oog een stuk eenvoudiger voor u als ondernemer. U brengt dan namelijk Duitse btw in rekening, doet periodiek uw aangiften en betaalt de btw allemaal in Duitsland.
Bovenstaande geldt niet alleen wanneer u een onderneming heeft die in Duitsland gevestigd is. Ook wanneer u een vaste inrichting/bedrijfsruimte zoals een winkel, werkplaats of kantoor bezit van waaruit u over voldoende faciliteiten beschikt om leveringen en/of diensten te verrichten.
De geldende tarieven in Duitsland zijn:
- Het standaard tarief bedraagt 19% en is toepasbaar op de meeste goederen en diensten
- Het lage tarief bedraagt 7% en is toepasbaar op onder andere water, boeken, landbouw, hotels en sport
- Het nul tarief bedraagt 0% en is toepasbaar op internationale handel (export) en internationaal vervoer
Vragen of opmerkingen over ondernemen in Duitsland?
Heeft u na het lezen van dit artikel een specifieke vraag of interesse in begeleiding bij het uitvoeren van uw btw aangifte voor Duitsland? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u namelijk graag verder!
Gerelateerde artikelen
Toon allesWerknemersparticipatie: Voorkom belastingheffing in verband met het lucratief belang
Bent u benieuwd hoe u belastingheffing in verband met het lucratief belang kan voorkomen? Lees dan snel verder want in dit artikel geven wij...