De Europese Economische Ruimte, beter bekend als de EER, bestaat uit alle landen van de Europese Unie inclusief Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Binnen deze landen heeft u als ondernemer toegang tot de interne markt van de Europese Unie. In dit artikel vertellen we u graag meer over de EER en wat u als ondernemer kunt merken van deze overeenkomst.
Meer over de Europese Economische Ruimte
De EER is ontstaan nadat er in 1992 een akkoord werd gesloten tussen de landen van de Europese Gemeenschap (EG) en de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Al sinds 1 januari 1994 is het EER-akkoord actief en nog steeds plukken ook ondernemers daar de vruchten van.
Naast het feit dat de landen die zijn aangesloten bij de Europese Economische Ruimte toegang hebben tot de interne markt van de Europese Unie, zijn deze ook gebonden aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten én kapitaal.
Werkingssfeer van de EER
De EER gaat verder dan de klassieke vrijhandelsovereenkomsten. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de volledige rechten en plichten van de interne markt van de Europese Unie ook zijn uitgebreid naar de EVA-landen. Alleen Zwitserland is hiervan uitgezonderd.
Binnen de Europese Economische Ruimte zijn naast de vier vrijheden van de interne markt ook aanverwante beleidszaken vastgelegd. Zo gelden er regels omtrent concurrentie, vervoer, energie en samenwerking op economisch en monetair gebied.
Als ondernemer profiteert u binnen de EER van nóg vier vrijheden. Deze slaan op de vrijheid van sociaal beleid, beleid op het gebied van consumentenbescherming, milieu, statistiek en vennootschapsrecht en ondersteunend beleid op het gebied van onderzoek en technologische ontwikkelingen. Dit laatste wordt uitgevoerd via samenwerkingsactiviteiten.
De beperkingen van de EER
Ondanks dat de Europese Economische Ruimte ondernemers binnen de aangesloten landen vele voordelen en vrijheden oplevert, kent de EER-overeenkomst ook haar beperkingen. Zo voorziet de overeenkomst bijvoorbeeld niet in bindende bepalingen binnen alle sectoren van de interne markt en ander beleid dat is vastgelegd in speciale EU-Verdragen. De bindende bepalingen die binnen de Europese Economische Ruimte gelden, zijn bijvoorbeeld niet van toepassing op:
- Het gemeenschappelijk landbouwbeleid;
- Het gemeenschappelijk visserijbeleid;
- De douane-unie;
- Het gemeenschappelijk handelsbeleid;
- Het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid;
- Justitie en binnenlandse zaken;
- De economische en monetaire unie.
Zaken doen binnen de Europese Economische Ruimte
Als ondernemer zal u waarschijnlijk regelmatig zaken doen met partijen uit een ander land. Komt de partij waarmee u samenwerkt uit een EER-land? Dan profiteert u dus van de vrijheden die eerder in dit artikel zijn behandeld.
Verder moet u vanzelfsprekend goed op de BTW letten. Wie gaat deze betalen? Over het algemeen brengt u geen BTW in rekening aan ondernemers uit andere EU-landen. U past het 0% tarief toe op goederen en bij diensten verlegd u de BTW naar uw klant. Als u de afnemende partij bent, gelden deze regels uiteraard ook andersom.
Tot slot vindt u bij het RVO de benodigde informatie per land als u besluit om in een ander land zaken te gaan doen. Hier leest u bijvoorbeeld meer over de lokale invoertarieven en procedures.
Vragen of interesse in advies over het ondernemen binnen de Europese Economische Ruimte?
Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend advies over het ondernemerschap binnen de Europese Economische Ruimte, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.
Stel uw vraag over de Europese Economische Ruimte
Gerelateerde artikelen
Toon allesBezoldigingsmaximum 2019 vastgesteld
Op basis van de Wet normering topinkomens (WNT) wordt de beloning van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector aan banden gelegd en gemaximeerd tot 100...