Hierbij brengen wij u graag op de hoogte van de verlenging van de NOW regeling. Het aanvragen van de NOW 3.0 kan vanaf 16 november 2020. Tegen die tijd kunt u van ons het formulier ontvangen zodat wij de NOW 3.0, indien nodig, tijdig voor u kunnen aanvragen. Alles binnen dit derde pakket is gericht op “herstel”. Het is dus zaak om zeer kritisch naar de eigen bedrijfsprocessen te blijven kijken en waar nodig (organisatorische) aanpassingen door te voeren.
De NOW 3.0 loopt tot 1 juli 2021. De regeling wordt per cluster van drie maanden geleidelijk afgebouwd. Daar tegenover staat dat de regeling steeds meer ruimte biedt om werknemers te ontslaan. Deze clusters zijn van oktober tot en met december 2020, van januari tot en met maart 2021 en van april tot en met juni 2021.
Dit blijft hetzelfde
Een aantal voorwaarden voor de NOW blijft hetzelfde. Dit gaat om het volgende:
- Organisaties blijven verplicht om personeel te stimuleren tot bij- of omscholing;
- Het uitkeren van bonussen of dividend blijft verboden tijdens NOW 3.0 (voor organisaties die meer dan € 125.000 aan subsidie ontvangen);
- Het vaste opslagpercentage voor de werkgeverslasten blijft 40%.
Loonsom
Organisaties krijgen de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk aan te passen, bijvoorbeeld door natuurlijk verloop, ontslag of verlaging van de lonen. Dat laatste is wel nadrukkelijk een vrijwillig loonoffer. Werkgevers mogen niet zonder toestemming van de werknemer het loon verlagen. Bij eerdere NOW-regelingen gold nog een ontslagboete wanneer de loonsom werd aangepast. Deze boete komt te vervallen.
Eerste tijdvak
Vanaf 1 oktober tot en met december 2020 treedt het eerste cluster van de nieuwe NOW-steunperiode in werking. De volgende aanpassingen gelden voor dit eerste cluster:
- Organisaties die NOW 3.0 ontvangen krijgen nog maximaal 80% van het loon vergoed (dit was 90% van de voorgaande NOW-regelingen);
- De loonsom mag in dit eerste tijdvak met maximaal 10% worden aangepast.
Tweede tijdvak
Vanaf het nieuwe jaar gaan er meer regels gelden voor de NOW 3.0. In het nieuwe jaar moet een organisatie minimaal 30% omzetverlies lijden om in aanmerking te komen (dit was 20% bij eerdere regelingen). Ook wordt voor dit cluster nog maximaal 70% van het loon vergoed. In het tweede tijdvak mag de werkgever maximaal 15% van de loonsom aanpassen.
Derde tijdvak
Het derde cluster geldt van april 2021 tot en met juni 2021. Voor deze periode geldt het volgende:
- Het maximaal vergoede loon gaat van twee keer het maximaal dagloon naar één keer het maximaal dagloon;
- Ook gaat de maximale vergoeding van de loonsom gaat van 70% naar 60%;
- Werkgevers mogen in dit cluster de loonsom aanpassen met maximaal 20% verlagen zonder dat dit consequenties heeft voor de hoogte van de subsidie.
Voor een toelichting of advies en begeleiding op bovenstaande kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze collega’s van BrouwersHRM.
Gerelateerde artikelen
Toon allesRecht op gedeeltelijke transitievergoeding na ziekte vervalt!
Het recht op een gedeeltelijke transitievergoeding bij een substantieel uren verlies (meer dan20%) bij aanpassing van de arbeidsovereenkomst na ziekte, moet door de werknemer...