Voor velen van ons is de stijgende inflatie een bron van zorg geweest, vooral als het gaat om huurprijzen. Om aan te sluiten bij de wens van partijen om huurprijsaanpassingen flexibeler te maken, zijn er in de ROZ-modellen voor winkel- en kantoorruimte veranderingen doorgevoerd. Hierdoor hebben partijen verschillende opties om de wijze van huurprijsaanpassingen op te nemen, waardoor huurders en verhuurders meer flexibiliteit hebben.
Waarom veranderen?
In het verleden stegen huurprijzen automatisch door de stijgende inflatie en het daaraan gekoppelde Consumentenprijsindexcijfer (CPI). De oude ROZ-modellen boden geen alternatieve aanpassingsmogelijkheden, terwijl dit in de huidige markt wel wenselijk is.
Wat verandert er?
De vernieuwde ROZ-modellen voor winkel- en kantoorruimte bieden nu verschillende opties voor huurprijsaanpassingen. Partijen kunnen met betrekking tot de huurprijsaanpassing een vast percentage afspreken, aansluiten bij een index zoals het CPI of DPI (dienstenprijsindex), of ze kunnen zelf een aanpassingsmethode afspreken.
Wat betekent dit voor jou?
Deze nieuwe flexibiliteit betekent dat je meer controle hebt over hoe de huurprijzen worden aangepast. En als het CBS het gekozen prijsindexcijfer wijzigt, heeft dit ook invloed op je huurovereenkomst.
Wat nog meer?
In de algemene voorwaarden van de ROZ-modellen is ook een bepaling opgenomen die ziet op de huurprijsaanpassing. De toepassing van deze bepaling is uitgesloten, aangezien de huurprijsaanpassing in deze bepaling gebaseerd was op het CPI. De uitsluiting van deze bepaling opent ook de mogelijkheid dat huurprijsaanpassingen zelfs kunnen leiden tot lagere huurprijzen dan voorheen.
Kortom, deze veranderingen in het ROZ-model bieden meer flexibiliteit en controle voor iedereen die op zoek is naar betere opties voor het aanpassen van huurprijzen.