Fiscale regels voor kerstpakketten aan uitzendkrachten

Geef jij dit jaar je medewerkers een kerstpakket? Dan weet je waarschijnlijk dat daar bepaalde fiscale regels aan verbonden zijn. Maar hoe zit dat als je ook een kerstpakket aan een uitzendkracht geeft? Voor uitzendkrachten gelden namelijk andere regels. Hieronder leggen we het duidelijk voor je uit.

Kerstpakket voor jouw werknemers

Als je een kerstpakket aan je eigen werknemers geeft, zijn de fiscale regels waarschijnlijk bekend. De waarde van het kerstpakket wordt bij elke werknemer individueel belast met loonbelasting, tenzij je ervoor kiest om het kerstpakket aan te wijzen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Veel werkgevers kiezen hiervoor, omdat je zo de loonbelasting voor je werknemers kunt afkopen.

Zolang je binnen de vrije ruimte blijft in 2024, betaal je geen belasting over het kerstpakket. Maar let op: overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je 80% eindheffing over het bedrag dat erbovenuit komt.

Kerstpakket voor uitzendkrachten

Als je een kerstpakket aan een uitzendkracht geeft, gelden andere regels. Het kerstpakket wordt namelijk gezien als loon voor de uitzendkracht. Dit loon kun je niet aanwijzen in jouw vrije ruimte, omdat uitzendkrachten geen werknemers van jouw bedrijf zijn.

Je hebt wel een keuze:

  • Eindheffing zelf betalen: Als je de belasting over het kerstpakket voor je rekening wilt nemen, kun je dit doen via een eindheffing. Bij een waarde van maximaal €136 betaal je 45% eindheffing. Is de waarde hoger, dan wordt dit 75%. Let op: je moet vastleggen wie het kerstpakket heeft ontvangen en dit ook aan de ontvanger melden.
  • Verwerken in aangifte loonbelasting: De eindheffing geef je op in de rubriek ‘Eindheffing publiekrechtelijke uitkeringen en tijdelijke knelpunten van ernstige aard’ in je loonbelastingaangifte.

Alternatieven voor de eindheffing

Als je ervoor kiest om de eindheffing niet zelf te betalen, zijn er een paar andere mogelijkheden:

  1. Voor rekening van het uitzendbureau: Het uitzendbureau kan de loonheffing inhouden op de waarde van het kerstpakket. Het uitzendbureau kan er ook voor kiezen om het kerstpakket in hun eigen vrije ruimte aan te wijzen.
  2. Voor rekening van de uitzendkracht: Hoeft het uitzendbureau geen loonheffing in te houden? Dan moet de uitzendkracht de waarde van het kerstpakket zelf opgeven als loon in natura bij de aangifte inkomstenbelasting.

Kerstpakket voor zzp’ers

Geef je een kerstpakket aan een zzp’er? Dan kun je hetzelfde doen als bij een uitzendkracht: de eindheffing (45% of 75%, afhankelijk van de waarde van het kerstpakket) voor jouw rekening nemen, of het pakket laten aangeven door de zzp’er in diens aangifte inkomstenbelasting. Kies je voor de eindheffing, zorg dan dat je de ontvanger hierover informeert.

Tip

Het loont om vooraf te bepalen hoe je de fiscale afhandeling van kerstpakketten voor uitzendkrachten of zzp’ers wilt regelen. Zo voorkom je verrassingen bij de belastingaangifte en blijft de feestvreugde behouden!

Gerelateerde artikelen

Toon alles