Cash pooling

Verliest u het overzicht en de controle over uw liquide middelen? Dan is cash pooling dé manier om weer optimaal gebruik te maken van uw beschikbare geld. Dankzij cash pooling kunt u uw beschikbare geld niet alleen zo optimaal mogelijk inzetten, u bent ook nog eens minder afhankelijk van extern krediet. Ondanks de vele voordelen die cash pooling ondernemers kan bieden, is het nog lang niet voor iedereen een algemeen bekende term. In dit artikel leggen we dan ook graag het principe van cash pooling verder aan u uit.

Wat is cash pooling

Cash pooling is in het leven geroepen om ondernemingen met vestigingen in verschillende landen te helpen. Dit soort ondernemingen hebben in veel gevallen namelijk moeite om controle te houden over de beschikbare liquide middelen. Dat is ook helemaal niet vreemd, want dit soort ondernemers hebben vaak te maken met meerdere bankrekeningen en geldstromen in verschillende valuta. Daarnaast verschillen vaak ook de wetten en regels per land.

Met cash pooling worden al uw liquide middelen ondergebracht op één rekening. Hierdoor heeft u beter inzicht en meer controle over uw liquide middelen. Ook gaat het overboeken op deze manier veel sneller en vaak automatisch.

Dankzij cash pooling kunt u uw liquide middelen dus op een geconsolideerde wijze beheren. Normaal gesproken wordt een dergelijke cash pool beheerd door de overkoepelde organisatie van uw ondernemingen. Deze overkoepelende organisatie wordt dus de leider van de cash pool.

Het afsluiten van een cashpoolingsovereenkomst wordt altijd gebaseerd op gegronde redenen. Uiteraard verschillen deze redenen per ondernemer. Echter zijn er toch een aantal redenen die bij veel ondernemers terugkomen. Onderstaand ziet u dan ook de meest voorkomende redenen om een cashpoolingsovereenkomst af te sluiten:

  • Het minimaliseren van de financieringskosten en de transactiekosten van de ondernemingen;
  • Het opvolgen van de kaspositie en het beheer van de wisselkoersrisico’s van de ondernemingen;
  • Het maximaliseren van het totale rendement op het contante geld van de ondernemingen.

Als u aan cash pooling denkt voor het oplossen van uw problemen met de liquide middelen, moet u zeker rekening houden met de onderstaande principes van cash pooling:

  • De specifieke mogelijkheden van cash pooling zijn afhankelijk van onder andere de structuur van uw onderneming en de wijze waarop u uw cash management wilt inrichten.
  • Afhankelijk van het land waarin uw dochteronderneming is gevestigd, kunnen er ook bepaalde juridische of fiscale beperkingen tegen cash pooling in de regelgeving zijn opgenomen.

Wilt u meer weten over dit soort kenmerken van cash pooling? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Stuur een mail met uw vraag aan: info@brouwers.nl.

Regelingen voor cash pooling

Er zijn twee belangrijke soorten cash pooling die in uw cashpoolingsovereenkomst kunnen worden opgenomen. Dit zijn notionele cash pooling en fysieke cash pooling.

Notionele cash pooling

Een notionele cash pool stelt uw groep van ondernemingen in staat om de debet- en creditsaldi van uw rekeningen met elkaar te compenseren. U verbetert hiermee de rentevoorwaarden van een groep rekeningen binnen uw holding. Daarnaast optimaliseert u met deze manier van cash pooling het gebruik van uw liquiditeiten. Bij notionele cash pooling worden de saldi van al uw deelnemende rekeningen dus als het ware alleen virtueel met elkaar verrekend, zonder dat u het geld fysiek moet overmaken.

Fysieke cash pooling

In een fysieke cash pool wordt het geld dat op de rekeningen van de dochterondernemingen staat op een vast moment (dagelijks, wekelijks of maandelijks) aangevuld of afgeroomd tot een bepaald bedrag. Het geld wordt dan ook daadwerkelijk overgeboekt van of naar de rekening van de leider van de cash pool. Dit principe noemt men ook wel ´target balancing´. Als het doelsaldo van de rekeningen van de dochterondernemingen 0 is, dan spreekt men van ‘zero balancing’, de meest gebruikte vorm bij fysieke cash pooling.

De opnames en stortingen van of naar de rekening van de leider van de cash pool hebben het karakter van afbetalingen of leningen. Het overboeken van deze bedragen gaat dan ook vaak snel en automatisch.

Verrekenprijzen bij cash pooling

Het bepalen van een marktconforme prijs voor de transacties binnen een cash pool is een complexe taak. De verrekenprijs is namelijk afhankelijk van de feiten en omstandigheden die in de cashpoolingsovereenkomst zijn vastgelegd.

Vaak wordt om die reden het zakelijkheidsbeginsel toegepast op de transacties in een cashpool.  Hierdoor moeten de functies, de activa en de risico’s van alle ondernemingen die zijn aangesloten bij de cash pool in overweging worden genomen voordat de meest geschikte verrekenprijsmethode gekozen kan worden. De verrekenprijs voor de transacties binnen uw cash pool is dus volledig afhankelijk van uw situatie. Zoekt u hulp bij het bepalen van de verrekenprijzen binnen uw cash pool? Aarzel dan niet en neem direct contact op met een van onze adviseurs!

Brouwers geeft u graag advies over cash pooling

Wilt u meer weten over cash pooling? Of wilt u meer informatie over de Nederlandse verrekenprijsregels? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Vrijstelling schenkbelasting tijdelijk verhoogd in 2021

Het bedrag dat belastingvrij mag worden geschonken gaat in 2021 tijdelijk met € 1.000 omhoog. Dit is besloten vanwege de coronacrisis. Ook de schenkingsvrijstelling...

Uitspraak inzake vermogensrendementsheffing box3

De Hoge Raad heeft in haar uitspraak van 24 december 2021 aangeven dat vanaf 2017 de wettelijke regeling voor het belasten van spaargeld en...

Oude portaal van de Belastingdienst is op verzoek weer open voor de btw-aangifte

Vanaf 1 januari 2022 heeft de Belastingdienst het oude portaal gesloten voor het doen van btw-aangiften. Vanaf deze datum is het, met uitzondering van...